For nogle personer med synkebesvær kan det være svært at indtage drikkevarer, uden at opleve at ”få det i den gale hals”. Ofte er især tynde væsker vanskelige. Dette kan afhjælpes ved at tilsætte fortykningsmiddel, så drikkevarerne kommer til at ”løbe” langsommere. Herved opfatter og mærker man, at der skal synkes. Derved nedsættes risikoen for fejlsynkning. Drikke med brus vil, for nogle personer give mindre risiko for fejlsynkning. Drikkevarerne deles op i forskellige typer konsistens:
Meget fortykket
Moderat fortykket
Let fortykket
Normal
Man kan få lungebetændelse, hvis mad og drikke havner i luftrøret i stedet for spiserøret. Som følge af tygge– og synkeproblemer spiser og drikker man ofte mindre. Dette kan medføre dårlig ernæringstilstand, væskemangel og evt. vægttab. At spise og drikke er en stor del af vores sociale samvær. Dysfagi kan medføre social isolering på grund af hosten under måltiderne og behov for anderledes kost.