Mål
- at øge eller stabilisere vægten.
Årsagsafklaring
Undersøg: Er der forhold der kan have betydning, for borgerens nuværende ernæringstilstand. Hvorfor er appetitten lille? Hvorfor taber borgeren sig? Hvordan kan der følges op på risikofaktorerne?
Vægttab ses ofte i forbindelse med:
- Tygge- eller synkebesvær
- Behov for hjælp til at spise
- Akut sygdom eller forværring af kronisk sygdom.
Medtænk også følgende:
- Hukommelsessvækket
- Depression
- Indlæggelse
- Fald
- Forhold i mund/svælg besværer spisningen
- Ensomhed
- Medicin
Mad og måltider
Anbefalinger: Tilbyd mange små energitætte måltider.
Kostordination: Oftest kost til småt spisende. OBS behov for vitaminer/mineraler.
Konsistens: Har borgeren tygge og/eller synkebesvær? Hvilken konsistens er der behov for?
Mellemmåltider: Små energirige måltider. Brug gerne ernæringsdrikke. Vær opmærksom på, om det skal være med eller uden grøn ordination’. Evt. hjemmelavet.
Drikkevarer: Læskedrikke/mælkebaseret drikke.
Hjælpemidler eller hjælp til at spise: Undersøg om der er brug for hjælpemidler ved måltiderne.
Måltidsvaner: Fokus på kræsekost.
Aktivitet/bevægelse i hverdagen
Anbefalinger: Indarbejd rutiner over hele dagen, hvor borgeren aktivt kan deltage.
Ved træning: Sørg for at borgeren har spist, og dermed har energi til at træne.
Ernæringsdrikke: Tilbyd disse efter træningen.
Opfølgning/evaluering
Vejning: En gang om ugen, evt. hver 14. dag.
Kostregistrering: Der kan føres kost- og væskeregistrering i 3 dage mhp. om planen skal justeres.
Revurdering: Der vejes igen efter sygdom, indlæggelse eller hvis der observeres funktionstab.
Vægtøgning eller stabilisering: Øges vægten eller er den stabil, fortsætter indsatsen som planlagt.
Vægttab: Hvis borger taber sig yderligere skal årsagen undersøges. Der er evt. behov for ændring i handleplanen eller kontakt til ernæringsteamet.
Ansvarlig: Kontaktpersoner i samarbejde med sygeplejerske.
Skema "Ernæringsvejledning RØD"
Her kan du finde ernæringsvejledningen i skemaform.