Luk alle
Åben alle

Anvendelse: 

  • Ved normal tunge, tygge og synkefunktion.

Konsistens: 

  • Svarer til almindelig mad med blandet konsistens.

Eksempler:

  • Mad som er sprødt, hårdt eller trevlet.
  • Er fuldgyldig ernæring.

Anvendelse: 

  • Ved næsten fuldstændig tyggefunktion. Tunge- og synkefunktion er normal.

  • Der er behov for at tygge maden, men ikke nødvendigvis behov for at bide maden over.

Konsistens: 

  • Blød, ensartet, saftig/våd og kan deles/moses let med en gaffel.
  • Ingredienser skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes eller bages

Eksempler:

  • Grød, øllebrød, frikadelle uden skorpe, fisk samt grøntsager som er kogt møre. Sauce bør serveres med det anviste konsistensniveau.
  • Brød uden skorper, blødt rugbrød uden kerner.
  • Kogt frugt eller blød frugt.
  • Er fuldgyldig ernæring

Anvendelse: 

  • Hvor det primært er tungen, der benyttes til at bearbejde maden, og hvor bolus (flødebollen) kan dannes uden anstrengelse.

Konsistens: 

  • Blød, ensartet og holder formen på tallerkenen. Alle ingredienser og råvarer skal være pureret inden tilberedning. Maden er let at mose med en gaffel, indeholder ingen hele kostkomponenter.
  • Skal kunne spises med en gaffel.

Eksempler:

  • Kartoffel- og grøntsagsmos.
  • Gelerugbrød og timbaler, øllebrød, skyr, æggestand, paté med pureret konsistens.
  • Sauce bør serveres med det anviste konsistensniveau for væske.
  • Er fuldgyldig ernæring evt. beriget med fedt og protein.

Anvendelse: 

  • Ved nogen tungetransport og synkefunktion. Der kræves nødvendigvis ingen tyggefunktion.

Konsistens: 

  • Cremet, tyk, ensartet og uden klumper og danner i sig selv en bolus.
  • Ingredienser skal være naturligt cremede eller pureres til en cremet konsistens. Skal kunne spises af en ske.

Eksempler:

  • Pureret banan, øllebrød og grød uden klumper. Tykke supper uden fyld, fromager, yoghurt, cremet kartoffelmos, grøntsagscreme, flødeis.
  • Individuel vurdering om ernæringen kan blive fuldgyldig.
  • Ellers suppleres med sondeernæring.

Anvendelse: 

  • Anvendes som eneste energikilde, hvor der ikke er nogen synkefunktion, eller som supplement ved et højere konsistensniveau.

Eksempler:

  • Forskellige typer af sondemad. Er fuldgyldig ernæring.

Udarbejdet: Maj 2019

Seneste revisionsdato: Juni 2022

Næste revisionsdato: Juni 2025

Udarbejdet af:

  • Klinisk diætist, Anne Kirstine Christensen
  • Ernæringssygeplejerske, Diana Gaarskjær

Sidst opdateret

19.10.2023

Ansvarlig redaktør

Indlæser kontakter...