Normal kost
Anvendelse:
- Ved normal tunge, tygge og synkefunktion.
Konsistens:
- Svarer til almindelig mad med blandet konsistens.
Eksempler:
- Mad som er sprødt, hårdt eller trevlet.
- Er fuldgyldig ernæring.
Blød konsistens
Anvendelse:
-
Ved næsten fuldstændig tyggefunktion. Tunge- og synkefunktion er normal.
-
Der er behov for at tygge maden, men ikke nødvendigvis behov for at bide maden over.
Konsistens:
- Blød, ensartet, saftig/våd og kan deles/moses let med en gaffel.
- Ingredienser skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes eller bages
Eksempler:
- Grød, øllebrød, frikadelle uden skorpe, fisk samt grøntsager som er kogt møre. Sauce bør serveres med det anviste konsistensniveau.
- Brød uden skorper, blødt rugbrød uden kerner.
- Kogt frugt eller blød frugt.
- Er fuldgyldig ernæring
Gratinkonsistens
Anvendelse:
- Hvor det primært er tungen, der benyttes til at bearbejde maden, og hvor bolus (flødebollen) kan dannes uden anstrengelse.
Konsistens:
- Blød, ensartet og holder formen på tallerkenen. Alle ingredienser og råvarer skal være pureret inden tilberedning. Maden er let at mose med en gaffel, indeholder ingen hele kostkomponenter.
- Skal kunne spises med en gaffel.
Eksempler:
- Kartoffel- og grøntsagsmos.
- Gelerugbrød og timbaler, øllebrød, skyr, æggestand, paté med pureret konsistens.
- Sauce bør serveres med det anviste konsistensniveau for væske.
- Er fuldgyldig ernæring evt. beriget med fedt og protein.
Cremet konsistens
Anvendelse:
-
Ved nogen tungetransport og synkefunktion. Der kræves nødvendigvis ingen tyggefunktion.
Konsistens:
- Cremet, tyk, ensartet og uden klumper og danner i sig selv en bolus.
- Ingredienser skal være naturligt cremede eller pureres til en cremet konsistens. Skal kunne spises af en ske.
Eksempler:
- Pureret banan, øllebrød og grød uden klumper. Tykke supper uden fyld, fromager, yoghurt, cremet kartoffelmos, grøntsagscreme, flødeis.
- Individuel vurdering om ernæringen kan blive fuldgyldig.
- Ellers suppleres med sondeernæring.
Sondeernæring
Anvendelse:
- Anvendes som eneste energikilde, hvor der ikke er nogen synkefunktion, eller som supplement ved et højere konsistensniveau.
Eksempler:
- Forskellige typer af sondemad. Er fuldgyldig ernæring.
Udarbejdelse af instruks og revision
Udarbejdet: Maj 2019
Seneste revisionsdato: Juni 2022
Næste revisionsdato: Juni 2025
Udarbejdet af:
- Klinisk diætist, Anne Kirstine Christensen
- Ernæringssygeplejerske, Diana Gaarskjær