Velreguleret diabetes er et overordnet mål
Høje blodsukre skader karrene, øger infektionsrisikoen og gør sårhelingen vanskeligt. Det er derfor vigtigt, at blodsukkerniveauet er inden for normalområdet.
Sund mad og motion kan reducere blodtryk, blodsukker- og kolesterolniveauet i kroppen. Der er derfor en række ting, diabetikere skal være opmærksom på i deres valg af mad- og drikkevarer samt mængder.
Foruden de officielle kostråd, er følgende kostråd særligt vigtige for diæter til personer med diabetes:
Det anbefaler:
- At prioritere fødevarer med et højt naturligt indhold af kostfibre, blandt andet fuldkorn, grøntsager og frugt
- At reducere indtag af tilsat sukker
- At prioritere sunde fedtstoffer, særligt de umættede
- At vælge ikke-forarbejdede fødevarer frem for forarbejdede fødevarer.
De officielle kostråd og fortolkning i forhold til diabetes:
Spis flere grøntsager og frugter
Det er fiberrigt og indeholder mange vitaminer og mineraler. Man siger også her:
6 om dagen (600 gram) fordelt på 300 gram grøntsager og 2-3 stk. frugt -OBS. tørret frugt, oliven, kartofler og nødder tæller ikke med i de 6 om dagen.
Vælg især de grove grøntsager som f.eks. løg, gulerødder, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter, kål og bælgfrugter.
Spis mad med fuldkorn
- Fuldkorn indeholder fibre og giver dermed en langsommere og mere jævn blodsukker stigning. Det mætter rigtig godt.
- Det bidrager med mange vitaminer og mineraler.
- Fibrene i fuldkorn er godt for fordøjelsen, og holder maven i gang.
- Gå efter fuldkornslogoet når der handles ind.
- Vælg rugbrød eller andet fuldkornsbrød.
- Der kan vælges fuldkornsris eller -pasta til det varme måltid frem for hvide ris og pasta.
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Vælg magert kød og få de sunde næringsstoffer og kun lidt mættet fedt.
- Vælg kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt.
- Spis højst 350 gram kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til 2-3 middage om
ugen og ingen kødpålæg til frokost. - Vælg bælgfrugter. Det er et godt alternativ til protein, når man begrænser indtaget af rødt kød.
- Indtag gerne 30g nødder dagligt
- Fisk er rige på en række vigtige næringsstoffer: Jod, D-vitamin og selen og n-3 fedtsyrer.
- Forebygger hjerte-karsygdomme.
- Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger.
- Spis 350g fisk om ugen, hvoraf 200g er fed fisk
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Fedtet i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer, og hjælper med til at
optage de fedtopløselige vitaminer. - Højst 30 % af energien bør komme fra fedt.
- Brug det enkelt- og flerumættet fedt – mættet fedt øger risikoen for blodpropper, og øger blodets indhold af kolesterol. Begræns brugen af smør, erstat med eks. mayonnaise, hummus eller pesto.
- Vælg vegetabilske kilder som rapsolie og olivenolie samt flydende margariner. Blandt andet i madlavning.
- Anbefalingen for ost er 1 skiver (25 gram) og med max 17 gram fedt pr. 100 gram (30+).
- Vælg skummet, mini eller kærnemælk.
- Vælg surmælksprodukter, f.eks. yoghurt med max 1,5 gram fedt pr. 100 gram.
- Anbefalingen for mælk og syrnede mælkeprodukter er en 1/4 liter om dagen.
Spis mindre af det søde, salte og fede
- Anbefalingen for saltindtag er et generelt kostråd, som ikke påvirker blodsukkeret. Saltindtaget påvirker blodtrykket, da salt binder væske til kroppen og dermed øges risikoen for forhøjet blodtryk.
- Personer med diabetes kan spise op til 50 gram sukker dagligt. Begræns indtaget af tilsat sukker til et minimum.
- Udskift evt. med andet snack, blandt andet usaltede nødder/mandler, frugt og grønt.
Drikkevarer
- Drikke med intet eller højst 1 gram kulhydrat pr. dl. færdigblandet drik kan drikkes frit:
- Postevand
- Kaffe og the
- Light sodavand
- F.eks. Fun One og Rema 1000 læskedrik
- Frugtsaft med højst 2 gram kulhydrat pr. dl.: Færdigblandet saft kan drikkes i begrænset mængde (højst ½ liter blandet saft dagligt)
- Rynkeby light
- Easis
Vær opmærksom på, at frugtjuice og æblemost indeholder mange kulhydrater, der får
blodsukkeret til at stige.
- Alkohol: Har man en velreguleret diabetes, gælder de samme anbefalinger som for den øvrige befolkning:
- Max 7 genstande pr. uge for kvinder
- Max 14 genstande pr. uge for mænd
- Max 5 genstande ved samme lejlighed
Hold vægten
Er borgeren undervægtig (BMI under 18,5) eller taber i vægt gælder Sundhedsstyrelsens
anbefalinger ikke.
Hvis vægten falder, vil der ikke være de nødvendige næringsstoffer til at hele eventuelle sår. Det gælder også hvis borgeren allerede har tabt meget i vægt, og er småt spisende.
Borgeren har så brug for en kost med ekstra tilskud af protein og energi/kalorier. En daglig vitaminpille og hyppige måltider (6-8 måltider dagligt).
Blodsukkeret vil sandsynligvis stige, men det afgørende er, at dække borgerens næringsbehov. Det er ofte nødvendigt at ændre i den medicinske behandling. Dette skal aftales med den behandlende læge.
Kontakt behandlende læge/ambulatorie med henblik på evt. henvisning til klinisk diætist. Diætisten tager udgangspunkt i den enkeltes hverdag og kostvaner, således at diæten altid "skræddersyes" til den enkelte. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at generelle informationer ikke kan erstatte en individuel kostvejledning ved en klinisk diætist.
Overvægt: Ved borgere med BMI > 25 og ældre der er +65 med BMI > 29
Hvis borgeren er overvægtig og ønsker vægttab, skal det ske under kontrollerede forhold. Kontakt behandlende læge/ambulatorie med henblik på evt. henvisning til klinisk diætist, som er ansat i Skive Sundhedscenter. Der er tilbud om holdundervisning på Sundhedscenter Skive.
Ellers er det muligt at kontakte klinisk diætist i ”Pleje og Omsorg”, med mulighed for vejledning i eget hjem for svage og ældre borgere i Skive Kommune.
Man kan dog starte med tallerkenmodellen. Opfordre til at gå fra 1-> 2
Udarbejdelse af instruks og revision
Gældende fra: Juli 2016
Seneste revisionsdato: Maj 2021
Næste revisionsdato: Maj 2024
Udarbejdet af:
- Sygeplejerske Lisette Frederiksen
- Sygeplejerske Diana Gaarskjær,
- Klinisk diætist Anne Kirstine Christensen
Godkendt af: Instruksgruppen